Okan Üniversitesi Üzerinden Bazı Detaylar

Bu sene ösys yerleştirme işlemleri sonucunda Okan Üniversitesi Mimarlık bölümüne tam burslu olarak yerleşmiş bulunuyorum. Bu yerleştirme sonucunda hayatımı büyük ihtimalle mimar olarak geçireceğim belli oldu. Mimarlık hakkında en ufak bir fikrim var mı? Hayır. Okan Üniversitesi hakkında en ufak fikrim var mı? Var, en azından artık oldu. 

Henüz esas kayıt işlemleri gerçekleşmedi 15 ağustos tarihinde kayıt işlemleri gerçekleşecek. Bundan birkaç gün evvel Okan Üniversitesi’nin internet sitesinden yapılan duyuruda kayıt işlemleri için gerekli olan evraklar ve özel durumlar yayımlandı. Yayımlanmış olan dosyalarda ön kayıt formunda yapılması gereken bazı işlemlerde anlatılmaktaydı. Ancak bu dosyaları yayımlayan görevli kişi henüz ön kayıt formu ile ilgili bir adres yahut içerik sunmamıştı.

Yayımlarlar elbet diyerek bekledim ve 1-2 gün içerisinde bir telefon görüşmesi aracılığıyla kayıt işlemleri için üniversiteye gitmemiz gerektiğini ancak bu kayıt işlemlerinden önce bizden ön kayıt formu adı altında bir e-kayıt yapmamız istendi. Evet bu ön kayıt formunun telefon görüşmesinde istendiği zamanda bu form yayımlanmış haldeydi. Bizde -ben ve ailem- eşek değiliz paşa paşa oturduk bu ön kayıt formunu doldurmaya; neticede okumak istiyorum ben, geleceğim buna göre şekilleniyor. Ancak bu ön kayıt formu evlere şenlik gerçekten. Askerlik ile ilgili bölmesi tam bir lunapark.

Okan Üniversitesi Ön Kayıt Formu Askerlik Belgesi
Okan Üniversitesi Ön Kayıt Formu Askerlik Bölmesi

Resimde gördüğünüz üzere askerlik durumu ile ilgili bir ton seçenek mevcut. Evet bu kadar çok seçeneğin olması akla yatkın bir durum, sonuçta her farklı durum için farklı koşullar gerçekleştiriliyor lakin, benim gibi kendisine askeriyeden çağrı mektubu ulaşıp da herhangi bir işlem yapmayanların seçeceği Tecil İşlemi Yapılacak seçimi lunaparkı bilgisayar masanıza getiriyor. Zira herhangi bir tecil işlemi yapmadığımız için ortada bir tecil tarihi yok. Ancak sistem diyor ki illa gireceksin bu tarihi.

Neyse biz de emin olalım diyerek Okan Üniversitesi’nin sitesinde yer alan telefon numarasını aradık. Bir bey çıktı ve durumu izah ettiğimde “Evet, o bölmede sistemsel bir sıkıntı var ne zaman giderilir bilemiyorum, siz askerlik durumunuzu gösteren belgenizi getirin ön kayıt formlarını zaten buraya geldiğinizde de size verecekler.” gibi bir yanıt aldım. Madem bir hata mevcut öyleyse bize söylenen şekilde davranalım diyerek askerlik durumunu gösteren belgeyi edinmek için askeriyeye gidip bu belgeyi çıkarıp prosedürlerle uğraşmak yerine E-devlet üzerinden edinmek daha kolay ve akılcıl geldi.

Ancak üniversitenin E-devlet üzerinden aldığımız belgeyi kabul edip etmeyeceğini bilmediğim için tekrar aynı numarayı aradım. Bu sefer bir bayan çıktı telefona, az önce çıkan beyin aksine bana herhangi bir talimat vermek yerine beni öğrenci işlerine bağladı ve maruzatımı ilgili kişilere iletmemi istedi. Bende öğrenci işlerinde yer alan bayana durumu bildirdikten sonra, “Evet sistemde öyle bir sıkıntı mevcut, siz Askerlik Tecil Tarihi bölmesine herhangi bir tarih yazın belgeleri bize getirin. Ek olarak askerlik ile alakalı herhangi bir belge getirmenize de gerek yok, ön kayıt formu olması yeterli.” yanıtını aldım.

Yani o ikinci arama olmasaydı telefonda bize talimat veren kişi sebebiyle yayımlanan belgelerde ısrarla “ön kayıt formu olmadan, esas kayıt işlemleri gerçekleşmez” ibaresine göz yumup sap gibi gidecektik. Bu olay Okan Üniversitesi ile ilgili geçtiği için bu kurum özelinde bir yazı oldu bu ancak, bu güzel ülkemizin hemen her yerinde böyle anlamsız işler yapılıyor, talimatlar veriliyor. Lütfen insan olarak, karşımızdakinin insan olduğunu bilerek; bilmediğimiz konulara yanıt vermeyelim. Bir göreve geldiğimiz zaman görevi layıkıyla yapalım. Bir kişiye bir sorumluluk verirken, sorumluluğu yerine getirip getiremediğini kontrol edelim.

Böyle kısacık bir olayı uzun uzadıya anlattım ancak bu öyle “Amaaan nolacak yav” tadında göz yumulabilecek bir durum değil. Kaldı ki prosedürlerin can bezdirdiği bu ülkede hiç göz yumulmaması gerekir. Bekle geliyorum Okan Üniversitesi, Mimar oluyorum Mimaaaaaar!!!

[mdx_warning title=”Uyarı”]Bu yazı geçerliliğini ne yazık ki yitirmemiş üstelik çok pişman olmuştur yazan kişi okan üniversiteli olmaktan. Ama napalım hayat işte, seçimlerden ibaret.[/mdx_warning]


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

“Okan Üniversitesi Üzerinden Bazı Detaylar” için 2 cevap

  1. islam avatarı

    Bu üniversite özel üniversite dimi

    1. CakirEfekan avatarı

      evet vakıf üniversitesi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir