Hangi Geleceğin Mesleği?

Geleceğini düşünen, hayal kuran ve hatta plan yapan gençler için meslek seçimi kabul edersiniz ki en önemli hususlardan birisidir.

Meslek seçimi zorlu bir aşama, varılması çok güç olan bir istasyon, ufukta bir türlü belirmeyen kara parçası olabilmektedir. Bu noktada ister istemez bir yanıt hevesiyle çevremizde mevcut olan tanıdıklarımıza, dostlarıma, aile büyüklerine, komşulara ve bunlardan farklı birçok kişiye danışmak kaçınılmazdır. Bu noktadan sonra duyulacak olan “bu mesleği düşünme artık iş yok bunda”, “abi saçmalama çok zor o iş”, “o paraya onu yapacağıma, bunu yaparım daha iyi” gibi ifadeler iç karartmaktadır ve kişiyi kararsızlığa itmektedir. Öte yandan “sen bence şu mesleği bir araştır bak tam geleceğin mesleği” gibi söylemler ise yürekleri su serperken bir  yandan da kişiyi cezbetmektedir, zira geleceğin mesleği; az rekabet, bol maaş, rahat gelecek gibi düşüncelere sevk ediyor ilk bakışta.

Düşünün birileri iş bulmak için çabalayıp duracakken siz bir anda zembille inivermişçesine işinize başlayacaksınız, süper! Peki gerçekten böyle mi oluyor bu geleceğin meslekleri? O gelecek, gelmek bilmezse ne olacak?  Bu iç karartan soruları bir kenara bırakalım da beynimizi yoralım, bir hevesle atladık bu geleceğin mesleği denilen mesleklerden bir tanesine, öyle ya da böyle mezun da olduk diplomamız elimizde iş arama sıralarındayız. Orada duuur! derler işte, çünkü muhtemelen düşündüğümüz gibi bir durumla karşılaşmayacağız, çünkü bu meslek geleceğin mesleği ve bu işi yapan yok! Haliyle ortada bir şirket de yok girip kapak atabileceğimiz…Hayırlı olsun işsiziz. Bundan sonraki yaşamımızda bize o “sen şu mesleğe bir bak, tam geleceğin mesleği olacak” diyen kişiye sövelim, sayalım!!!

İşte bu duruma düşmemek için bu gelecek mesleklerine adım atacak kişiler önce bir durup düşünmeli; bu meslek, alan, bölüm, proje hakkında; ilgisi, bilgisi, fikri, merakı var mı diye. Çünkü muhtemelen bir ilki gerçekleştiriyor olmak zorunda kalacak ve düzenini kurana kadar epey sıkıntı yaşayacak bu mesleklerden birini seçen kişi. Eğer bir anlık heves ile karar verip, düşünmeden atladıysanız bu fikre: muhtemelen eğitimini aldığınız alakasız bir meslekle vakit geçirip, bir başkasının o beklenilen atılımı yapmasını hayal edeceksiniz.

Belki de şanslı olursunuz, tam mezun olduğunuz sırada bir cengaver işini rayına oturtup yanında çalışacak iş arkadaşları aramaya başlar, kim bilir…


Yayımlandı

kategorisi

, ,

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir