İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul Barometresi’ni Duyurdu!

İstanbul İstatistik Ofisi, düzenli yayınlanacak yeni araştırma serisi olan İstanbul Barometresi’nin ilk sayısını Twitter üzerinden duyurdu.

26 Ekim 2020 – 4 Kasım 2020 tarihleri arasında 622 İstanbul sakiniyle telefonla görüşerek hazırlanan Ekim ayı raporu, İstanbul Barometresi’nin ilk sayısı olma özelliğini taşıyor.

Ekim 2020 Tarihli İstanbul Barometresi Kapak Görseli
İstanbul Barometresi – Ekim 2020

İstanbul Barometresi her ay aynı konular üzerine sorular sorarak belirli konu başlıkları altında periyodik anketlerle İstanbulluların nabzını ölçmeyi hedefliyor. Bu anketler sayesinde de İstanbul sakinlerinin gündem konularına dair düşünceleri aynı zamanda belediye hizmetlerine karşın farkındalığı ve bu hizmetler hakkındaki tutumları analiz edilebilecek.

Ekim 2020 tarihli İstanbul Barometresi’nin İçeriği

  • İstanbullunun evdeki gündemi: Koronavirüs ve ekonomik sorunlar
  • Türkiye’nin gündemi: Ekim ayında Türkiye’nin en önemli gündemi ise Azerbaycan – Ermenistan sorunu, dövizdeki yükseliş ve Koronavirüs oldu.
  • İstanbul’un En Büyük Sorunu Nedir?
  • İstanbulluların stres seviyesi
  • İstanbul’da Duygu Halleri
  • İstanbul’da Yeni Ticari Taksi Düzenlemesi
  • Kentsel Meydanların Oylamaya Sunulması
  • Toplu Ulaşımda Anne Kart Uygulaması
  • Yol Kenarlarındaki Dikey Bahçelerin Kaldırılması

Metodoloji

Barometre’nin son kısmında araştırmanın metodolojisine yer verilmiş. Bu metodoloji şöyle:

Bu araştırma kapsamında Bilgisayar Destekli Telefon Anketi (CATI) yöntemi kullanılarak 622 hane ile görüşülmüş olup eğitim, meslek ve gelir düzeyine bağlı olarak belirlenen 8 kategoriyi içeren sosyo-ekonomik statü (SES) düzeyinden üst (A+, A), üst-orta (B+, B), alt-orta (C+, C) ve alt (D ve E) statülerine göre değerlendirilmektedir. Yapılan araştırmanın İstanbul’u temsil etmesi amacıyla tesadüfi örnekleme yöntemlerinden tabakalı örnekleme kullanılmış olup; SES kriterine göre tabakalama yapılmıştır. İstanbul Barometresi çalışmasına katılanların yüzde 8,1’i E, yüzde 26,7’si D, yüzde 30,3’ü C, yüzde 10,3’ü C+, yüzde 12’si B, yüzde 6,1’i B+, yüzde 5,2’si A, yüzde 1,3’ü ise A+ sosyoekonomik statüdeki mahallede ikamet etmekte olan kişilerden oluşmaktadır.

Çalışmaya katılanların %55’ini erkek, %45’ini kadın katılımcılar oluşturmuştur. Katılımcıların %27,2’sini 15-34 yaş aralığındaki, %28,6’sını 35-44 yaş aralığındaki, %28,8’ini 45- 59 yaş aralığındaki kişiler, %15,4’ünü ise 60 yaş ve üzeri kişiler meydana getirmektedir.

İSTANBUL BAROMETRESİ – Ekim 2020

İstanbul Barometresi’nin tamamına buradan ulaşabilir, İstanbul Barometresi’ne dair görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir