Mouse Kullanırken Bilek Ağrısı Yaşayanlar İçin: TrackBall ve Dikey Mouse Serüveni

2,5 sene önce yaz mevsiminde yaklaşık 15 gün bileğimi hareket ettiremez olmuştum dehşet bir ağrı oluşuyordu. Araştırmalarım sonucunda vertical mouse ve trackball seçeneklerini gördüm. Dikey (vertical) mouseları daha ucuz olması sebebiyle tercih etmiştim, pek ön bilgim olmadığı için ücret öncelikliydi. Anker markalı bir dikey mouse aldım o dönem 200 türk lirası fiyatıyla.

Kullanımı ilginçti benim için, ama bileğimi rahatlatmış gözüküyordu ilk dönemlerde, sevmiştim bu açıdan. Tasarımı sebebiyle taşıması güçtü, çantada falan gereksiz yer kaplıyordu ancak yine de memnundum.

Anker marka dikey mouseu kullanırken fark ettim ki bileğim rahatlamıştı evet ağrımıyordu ancak bu sefer o uzay mekiği görünümlü mouseu hareket ettirmek için dirsekten kuvvet alıyordum ve dirseğimde ağrılar oluşmaya başlamıştı. Bunu hiç sevmedim işte.

Bir müddet daha bu şekilde kullandıktan bu böyle olmayacak deyip bir de trackball kullanmaya karar verdim. ancak bunun fiyatları da ocak söndürüyordu bir öğrenci için. Ben de başka şansım olmadığı için amazon üzerinden tamir edilmiş* bir logitech wireless trackball m570‘i 20 dolara aldım. tamir edilmiş bir ürün olduğu için 90 gün garantisi vardı sadece. ben bunu bi kullanayım bir sıkıntısı çıkarsa zaten o sürede çıkar diyerek kullanmaya başladım.

Alışması biraz güçtü evet, hatta ilk bir iki gün baş parmağımda ufak bir ağrı oluştu, sürekli baş parmağımı kullandığım için. yönlendirmeye alışmaya zorlandım ama esas zor olan imleci tam istediğim yere getirmekti. Bu konuda logitech’in mouse and keyboard settings yazılımını bilgisayarınıza kurarak imleç kalibrasyonunu ayarlamanız işe yarayabilir. Bende yaradı en azından.

Teknik çizim, modelleme vb. gibi işlerle iştigal ediyorsanız mouse tekerliğini bastırınca kullanılan buton* çok işe yarıyor. bu trackball ile middle buttonu kullanmak komple alışkanlığı bozacaktır, işaret parmağı yerine orta parmağı kullanmak gerekiyor, bunun için logitech’in az önce bahsettiğim yazılımından sayfalar arasında ileri/geri gezinmeyi sağlayan tuşlarından birine middle button görevi verirseniz, iş yerinde/okulda başkasına yardım ederken vs çok bocalamazsınız.

Son olarak, aşırı derecede memnunum bu edevattan.

— related content —

son dönemde laptopa klavye için yapışık duran sol bileğimde ağrılar vardı onun için de yine logitech marka klavye/mouse seti aldım. ama halt etmişim, bu aptal firmanın tüm ürünlerinde unifying dedikleri zımbırtı yokmuş, tek usb alıcıyla kullanamıyorum bir anlamda boş yere logitech markalı olacak diye yüksek ücret ödedim, üstüne de usb soketlerim işgal edilmiş durumda.
— related content —


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir